Start » Kjente arkitekter og deres bygninger

Kjente arkitekter og deres bygninger

Det sies at arkitektur er et fag der kunst møter teknologi, og at gode arkitekter må mestre begge deler. Vi liker jo gjerne å dele mennesker i båser, og ofte antar man at de som er kreative kunstnere ofte ikke har det nødvendige grepet om ingeniørkunst, mens de som forstår seg på teknologi og matematikk ofte ikke er de mest kunstneriske. Vel, de vakreste og mest imponerende bygningene i verden er konstruert av arkitekter som tydelig forsto seg på begge deler.

Arkitekter skaper unike bygninger

En arkitekt man ofte tenker på i denne sammenhengen, er Barcelona’s Gaudi. Ikke bare er hans berømte katedral, La Sagrada Famila, et yndet turistmål, selv om katedralen fortsatt ikke antas å være ferdigbygd før om 20-30 år. Gaudi har også stått bak en rekke andre bygninger i Katalonias hovedstad, og han står også bak en fantastisk park med mange merkelige konstruksjoner som forbløffer besøkende, uansett om de arkitekter, ingeniører, kunstnere eller bare helt vanlige folk. Gaudi brukte naturen som inspirasjon, og å gå inn i hans konstruksjoner kan minne om å gå en tur i skogen.

Arkitekter som endrer bybildet

Andre kjente arkitekter er mer kjent for sin planlegging enn for selve bygningene. Sveitsikse Le Corbusier brukte klassiske prinsipper som det gyldne snittet til å sette nye standarder for byplanlegging, for å utnytte arealer bedre. Corbusiers idéer om å gi folk mer rom på tross av at de blir flyttet tettere sammen er tydelig i flere av verdens hovedstader og største byer, og både Rio de Janeiro, Stockholm og Geneve bærer tydelig preg av denne arkitektens ideer. I Trondheim ser man et eksempel på den barokke typen byplanlegging. Her la Johan Caspar de Cicignon ned grunnsteinen for en byplan der bykjernen ble delt i sektorer etter funksjon. Arkitekter lager ikke bare bygninger, de lager hele byer, og et enkelt hus vil aldri kunne fortelle den samme historien som en hel bykjerne.