Start » Berømt arkitektur i Norge

Berømt arkitektur i Norge

Når man snakker om berømt arkitektur i Norge, tenker nok de aller fleste først og fremst på bygninger som Operahuset elller Barcode-rekken i Bjørvika. Drar man utenlands og snakker om arkitektur i Norge, er det helt andre ting utenlandske arkitekturinteresserte bryr seg om. I Norge har vi faktisk en stor menge historisk arkitektur som mange andre land misunner oss. De norske stavkirkene får hundretusener av turistbesøk i året, men også de gamle bykjernene har mye å by på. Bryggen i Bergen er jo et kjent eksempel, hvor gammeldags arkitektur har blitt bevart, slik at besøkende kan få innsyn i hvordan man levde i gamle dager.

Arkitektur i Norger finner du blant annet i Ålesund

Vi kan heller ikke glemme Ålesund, som for de som er interesserte i arkitektur fremstår som et utstillingsvindu for Art Noveau-tradisjonen som oppsto i tyskland på slutten av 1800-tallet. Etter at nesten alle husene i byen brant ned i 1904, stilte den tyske keiser Wilhelm II med arkitekter, bygningsarbeidere og annen nødhjelp for å få byen bygd opp så fort som mulig, og siden man ikke lenger turte å bygge i brannfarlig tre, ble hele bykjernen oppført i spektakulær arkitektur, med buer og søyleganger som minnet om antikkens byggetradisjoner, malt i sterke farger for å fremheve detaljene. Ålesund er i dag et av Norges største turistmål, med tusenvis av besøkende hver dag i sommermånedene.

Naturen er Norges mest berømte arkitektur

I Hitchhikers Guide to The Galaxy møter vi en arkitekt som designer planeter, og han fikk en pris for god arkitektur etter å ha laget den norske kystlinjen, med fjorder og fjell. Om man legger skylda på romvesener eller isbreer er ikke så relevant her, men den viktigste og mest spektakulære arkitekturen du finner i Norge, er vel egentlig landet i seg selv. I alle andre land kan man finne vakre bygninger, men det er ikke alle steder de kan by på smaragdgrønne fjellsider som går rett ned i fjorden.